Külső alapvezeték

2019.05.24

Külső alapvezeték karbantartása, duguláselhárítása

Külső alapvezetéknek az épületből kilépő csatorna szakaszt nevezzük amely a telekhatárig tart, ahol beleköt egy ellenörző aknába. Ez a szakasz lehet pár méter, de lehet több tíz méter is. Ha szakszerűen van kivitelezve, akkor útközben vannak tisztító, ellenörző nyílások. Ezek az ellenörző nyílások és a telekhatárnál lévő akna sok információt tartalmazhat. Ha például nem folyik le a szennyvíz az egész épületben akkor lehet utcai dugulás is és lehet telekhatáron belüli alapvezeték eltömődés. Ennek megállapítását mi magunk is elvégezhetjük az ellenörző nyílásokon és a telekhatárnál lévő akna szemrevételzésével. Ha a telekhatárnál lévő aknában áll a szennyvíz akkor utcai dugulás van, ez esetben a vízműveknek kell telefonálni. Ha nem áll abban az aknában a szennyvíz, de a telken lévő valamelyik ellenörző nyílásban  telítetséget tapasztal, akkor viszont duguláselhárító szakembert kell hívni. Új rendszereknél műanyag aknák és ellenörző nyílások vannak, régebbieknél betonból.

Mitől dugulhat el a külső alapvezeték?

Eldugulhat iszapolódástól, elzsírosodástól, popsi és nedves törlőkendőtől, tampontól, a wc-be öntött ételmaradékoktól. felmosóvízben maradt rongytól, gyökérbenövéstől. Extrém esetekben szétcsúszik a cső, vagy egyszerűen betörik, eltörik. Akinek átemelő szivattyús rendszere van, ott lehet a dugulás oka az, hogy egyszerűen maga a szivattyú romlik el.

Hogyan tartsuk karban az alapvezetéket?

Néhány havonta a telekhatáron lévő aknától legtávolabbi ellenörző nyílásba helyezzük bele a kerti slagunkat és nyissuk meg a kerticsapot és folyassuk a vizet legaláb 5-10 percet. Akinek erre nincs lehetősége, az azt csinálhatja, hogy a házban lévő összes wc-jét egymás után húzza le legalább 5-6 alkalommal. Továbbá aki rendelkezik magasnyomású mosóval az vásárolhat hozzá csatornatisztító készletet amivel még hatékonyabb karbantartást érhetünk el.