Duguláselhárító eszközök

2019.09.18

Duguláselhárítás korszerű gépekkel


Az olcsó duguláselhárító, aki a végére nem is lesz olyan olcsó

Sokan már a telefonos egyeztetés során megkérdezik, hogy milyen technológiát, illetve milyen szerszámokat és gépeket vetek be a dugulás megszüntetéséhez. Ezeket a kérdéseket általában azok a megrendelők teszik fel, akik már ráfaragtak a kamu duguláselhárítókkal. Igen, kamu duguláselhárítók, legalábbis én így nevezem őket. Olcsón hírdetik magukat, de a végére nem lesz olcsó, ha utánuk másik szakembert kell hívni. Megjelennek az ajtóban 1 db wc pumpával, jobb esetben hoznak magukkal egy barkács áruházas 5m-es csőgörényt. Ők már tudják előre, hogy kicsi az esélye annak, hogy sikerrel járnak, vagy ha még is sikerűl, az nem lesz tartós. Azt is tudják, hogy mindenféle képpen pénzhez fognak jutni, mert ugye a kiszállási díjat és a próbálkozást kifizettetik. Ugye milyen egyszerű pár ezer forintos beruházással pénzt keresni? Aki komolyan űzi ezt a szakmát, az viszont akár több millió forintos beruházást hajt végre annak érdekében, hogy minőségi és tartós munkát tudjon kiadni a kezei közül. Ha duguláselhárítót hív, akkor mindenképp tájékozódjon az alkalmazott technológiáról, gépekről, szerszámokról! Jelen blogban beszeretném megmutatni a minimum felszerelést és gépeket.

Rothenberger duguláselhárító, lefolyótisztító gépeim, eszközeim

Rothenberger r550 duguláselhárító készülék

Nagy kedvencem az 550-es gép, mert kompakt a mérete, könnyű vele lakáson belül szűk helyeken mozogni. Főképp mosogató, padló összefolyó, épített zuhanyzók, csempeajtóval ellátott fürdőkádak dugulásainak elhárítására szoktam használni. 16 mm-es spirál fogható bele közvetlenül, de speciális adapter segítségével 8-10 mm-es spirálal is használható. Súlya 16 kg, forgásiránya: bal/jobb, motor teljesítménye 0.25kw, fordulatszáma 583/perc, tisztítható csőhossz: 50m. A tisztítható csőátmérő 40mm-től 110mm-ig terjed 16mm-es spirálal.


 

Rothenberger r600

A rothenberger r600-as csatorna tisztító készüléket nagyobb átmérőjű lefolyócsövekhez szoktam használni és lehetőség szerint épületen kívül. Ezzel a géppel nehezebb lakásokon belül mozogni, mert 4m-es vezetőcsővel rendelkezik. A 22mm átmérőjű spirálok is 4 méter hosszúak és szűkebb fürdőszobákban kényelmetlen egy kicsit, de ha be kell vetni, akkor nincs mese. Ezt a duguláselhárító gépet wc és külső alapvezeték dugulásainál alkalmazom 110mm-es és 125mm-es csövek esetén. Meghajtja a 16-os és 22mm-es spirálokat egyaránt. Súlya 20.9 kg, fordulatszáma 467/perc, bal-jobb forgásirányos.


 

Csatornatisztító fejek
Csatornatisztító fejek

Rothenberger Ropump Super Plus szívó-nyomó pumpa

 Enyhébb lerakódások esetén kiválóan alkalmazható szerszám mosdók, wc-k, zuhanyzók, fürdőkádak, stb dugulásmentesítéséhez.

Főbb jellemzők

  • Megfelelően illeszthető még a legnehezebben elérhető lefolyókhoz is az adapterek használatával
  • Kiváló erőátvitel a forgatható, állítható markolatnak köszönhetően
  • Optimálisan tömített rendszer még a legnagyobb szívó- és nyomóerőknél is az egybefröccsöntött alaptestnek és a dugattyú kétoldalas ajakos
  • tömítésének köszönhetően
  • Egyszerű használat a lefolyókhoz jól illeszthető adapterekkel, jó kezelhetőség, ergonómikus kialakítás


Milwaukee M12 BDC8 akkumulátoros lefolyótisztító

A legkönnyebb professzionális lefolyócsőtisztító kategóriájában.

Hibrid kivitel, amely egyesíti magában a kézi és a tisztító berendezések előnyeit.

A villamos energiaforrástól való függetlenség nagyfokú rugalmasságot és szabad mozgásteret biztosít a felhasználónak.

A szerszám része egy rendkívül hajlékony 8 mm-es spirál, amivel akár 60 mm-es lefolyócsőhöz is könnyedén hozzá lehet férni, valamint az összes standard ø 6 és 8 mm-es spirál használható a szerszámmal.

Rögzített dobburkolattal ellátott gép, amely védi a szerelvényt és a használót a forgó dobtól.

Könnyen eltávolítható belső dob, amely megakadályozza a spirál összetekeredését és magában tartja a szennyeződést.

Gyorscsatlakozós szerkezet

A beépített LED lámpa megvilágítja a mosogató és egyéb sötét helyek alatti munkaterületet.

 

Kärcher K7 Compact magasnyomású mosó csatorna tisztító tömlővel

A Kärcher K7 Compactot külső alapvezetékek duguláselhárítására, karbantartására használom 110-es csőátmérőtől 125-ös átmérőig. Magasnyomás és egy speciális lefolyótisztító tömlő segítségével az eszköz megszünteti a dugulást és tisztára mossa a lefolyó vezeték falát. Ennek a berendezésnek a nagytestvérét hívják womának. A munka közbeni nyomás nagyjából megegyezik, csak a percenkénti szállított vízmennyiségben van eltérés a woma javára.