Kültéri duguláselhárítás

2023.04.18
A kültéri dugulás a legkellemetlenebb. A házon kívüli szakasz általában a fővezeték ami halad a kilépő akna irányába. Ha ezen a szakaszon dugulás lép fel, akkor az egész ház használhatatlan, se a wc, se a mosogató, se semmi nem fog lefolyni.


 Ha azt tapasztaljuk, hogy semmi nem folyik le, akkor higgadtnak kell maradni és fel kell mérni a terepet mielőtt duguláselhárító szakemberhez fordulnánk. A terepfelmérés alatt azt értem, hogy szét kell nézni a telken belül és fel kell kutatni a csatornarendszer tisztító nyílásait (sajnos sok esetben nincs) és bele kell nézni mindegyikükbe, így ki lehet szakaszolni nagyjából, hogy hol lehet a probléma.

Ami nagyon fontos az a kilépő akna. A kilépő akna a kerítésen belül 30-100cm-re szokott lenni általában. Ha abban áll a víz, akkor a vízműveknek kell szólni, mert akkor az utca felöl van a probléma. Ha nem áll benne a szennyvíz, akkor telken belül van a baj, ezesetben duguláselhárító szakember segítségére lesz szükség. A szakember a tisztító nyílásokon keresztül tudja megoldani a duguláselhárítást spirálos, vagy pedig womás technikával.
Mitől tud eldugulni a külső szakasz?


A külső szakasz dugulása lehet attól, hogy nem rendeltetésszerűen használjuk a lefolyóinkat. Nem szabad beledobálni ételmaradékokat, tampont popsitörlőt, nedves wc papírt, rongyokat, stb.

Dugulás kialakulhat helytelen szerelés miatt is (egyre több az ilyen eset). Sajnos a szakemberek egy része nem figyel oda a lefolyóvezeték szakszerű lefektetésére, kiépítésére. Nem adnak megfelelő lejtést a vezetéknek, sok idomot használnak egymás hegyén hátán. Az is probléma amikor összetolják az idomokat, csöveket, hogy nem ellenőrzik le nem -e tolódott ki a gumigyürű az illesztéseknél. Ha ki van tolódva a gumigyűrű és belóg a lefolyócsőbe akkor az össze fogja szedni a wc papírt és duguláshoz vezet. Az alábbi videómban pont egy ilyen eset tekinthető meg, melyen látható, hogy szinte az összes gumigyűrű ki van tolódva. Láttam már sok szakszerűtlen szerelést, de ez az eset engem is meglepett.
A kedvencem a házi barkácsolások amikor nem építenek be idomot a leágazáshoz, hanem megfúrják a csövet és belelógatják jó mélyen a másikat, amin szintén felakad minden és kialakul a dugulás.


A természet is ellenünk dolgozik sok esetben. Fák, bokrok, tuják gyökerei nőnek bele a csatornába dugulást okozva. Létezik olyan, hogy gyökérvágás, de az csak ideiglenesen oldja meg a helyzetet, pénz kidobás. A helyes eljárás az az, hogy be van határolva a gyökérbenövés, ki van ásva a cső, kipusztítva körülötte a gyökér és kicserélve az érintett szakasz.

Ha öreg a rendszer, pl eternit, vagy vascsöves szerelés és már megette az idő az megintcsak gondot okozhat. Gond abból is lehet, ha nincs túl mélyen a cső és rá állnak nagyobb súlyú autóval, munkagéppel. Ilyenkor beroppan a vezeték és csak az adott szakasz cseréjével lehet megoldani a dolgot.