Mosogató lefolyó 110-es csővel

2020.02.11

Miért nem jó 110-es csővel kiépíteni a mosogató ágvezetékét?

Sajnos az utóbbi 20-25 évben nagy divat lett a 110-es cső alkalmazása a mosogatóknál. Már a tervező asztalnál megpecsételik a családi házak sorsát dugulás szempontjából. Azt hiszik a tervezők és sajnos a kivitelezők is (vízvezetékszerelők), hogy minél nagyobb a csőátmérő, annál nehezebben fog eldugulni.

Ez nem így van! Sőt, az ellenkezője igaz, kimerem jelenteni, hogy hamarabb eldugul a 110-es pvc cső, mintha 40-es vagy 50-es átmérővel lenne szerelve a mosogató. Miért is? Azért, mert a 110-es csőbe lelassúl a nagyobb csőátmérő miatt a víz sebessége, szét terűl a zsíros, mosogatószeres víz és lerakja a csőfalra a szennyeződéseket. Pontosan úgy működik, mint a természetben a folyók, ahol kiszélesedik a meder, lassúl az áramlás, ott lerakódik a hordalék.

Nagyobb átmérő esetén a lehülő felület is nagyobb, igy a zsír, olaj meg tud dermedni a csőfalon. Szűkebb csövek esetében kisebb a lehülő felület és az áramlás is gyorsabb, tehát kisebb a dugulás esélye. Legoptimálisabb átmérő az 50-es méret mosogatók lefolyócsövének. A másik nagy tervezési hiba a távolság. A ház egyik végében van a fürdőszoba, a másik végében a mosogató.

Két megoldást szoktak alkalmazni, vagy házon kívül vezetik el a lefolyót, vagy pedig áthuzzák a ház alatt végig a fürdőszobáig 110-es mérettel. Általában ha közel esik egymáshoz a mosogató és a wc akkor házon belül 40-es 50-es átmérőket alkalmazzák.

Ha házon kívül megy a konyhai lefolyó a főaknáig és vannak útközben tisztítónyílások, akkor viszonylag egyszerű a tisztítása, mert többféle technikát lehet alkalmazni. Lehet magasnyomással megszüntetni a dugulást és lehet spirálos technikával, 22-es spirállal és különböző tisztítófejekkel. Személyszerint a magasnyomású vízsugaras takarítást tartom a leghatékonyabbnak.

Ha házon belül megy a cső, az már problémásabb. Ebben az esetben korlátozottabbak a lehetőségek, kivéve, ha közvetlenűl a wc alá van bekötve a 110-es szennyvízvezeték, mert akkor lehet alkalmazni a magasnyomású mosatást és a 22-es spirálos duguláselhárítást. Ehez ugye sajnos fel kell szedni a wc-t ami plussz költség és közel sem biztos, hogy a csésze alatt van a mosogató ágvezetéke bekötve.

Marad a mosogatószifon felöli tisztítás. A lefolyó a szifon után 40-es, vagy pedig 50-es átmérővel indul, majd a beton alatt átvált 110-esre. Ebben az esetben csak 16-os spirált lehet alkalmazni, mert a 22-es összetörné a 40-50-es pvc könyököket a falban és betonban.16 mm-es spirálal a 110 mm-es csőben nehezebb a duguláselhárítás és tovább is tart, mert ugye kicsit vékony a spirál a csőhöz viszonyítva.