Lefolyócső méretek, csatornaszerelés

2022.10.01

Csatorna szerelés

A dugulások kialakulását nagyban befolyásolja a lefolyóvezeték helyes kiépítése mind épületen belül és kívül egyaránt. Ha helytelenül van szerelve lefolyóvezetékünk, akkor hajlamos lesz sűrűn eldugulni, ami elég kellemetlen és költséges a folytonos tisztítása.

 

Mire kell figyelni lefolyószerelésnél?


Először is a helyes méretválasztásra kell nagyon odafigyelni. Más a mérete egy mosdó kiállásnak és más a mérete egy mosogató kiállásnak. Továbbá fontos a helyes lejtési szög beállítása. Ha kevés a lejtés akkor a víz nem tudja magával vinni a hordalékokat és megülepedik. Ha túl sok a lejtés akkor a víz átrohan a csatornán és szintén nem viszi magával a hordalékot, ami ugyancsak megülepszik és dugulást okoz. Szabvány szerint a helyes lejtési szög 4 ezrelék.

Fontos továbbá, hogy csak annyi idom legyen beépítve a rendszerbe, ami feltétlenül szükséges. Magyarországon sajnos divat az idomok halmozása pvc szerelésnél. Sokszor tapasztalom azt, hogy  közvetlenül egymásba dugnak két 90°-os idomot. A pancser szerelő nem gondol a jövőre, hogy egyszer takarítani is kell a csatornavezetéket.


A túl sok idom beépítése később bosszúlja meg magát, amikor tisztítani kell az adott lefolyószakaszt, mert a közvetlenül egymásba dugott 90°-os könyököknél beszakadhat a spirál, sérülhet a pvc. Gondolom azt nem kell ecsetelnem, hogy a lefolyócső sérülése, vagy a spirál beszakadás mivel jár. (A sok évnyi tapasztalatnak köszönhetően meg van a technikám az ilyen lefolyóvezetékek tisztítására.)

A 90°-os idomot vízszintes szerelésnél nyugodtan ki lehet váltani két 45°-os idommal ezzel lágyabbá tudjuk tenni az irányváltásokat. Csatorna fektetésnél fontos a szintezett és megfelelően tömörített talaj, ha ez nincs meg, akkor megsüllyedhet a cső ami későbbiekben duguláshoz vezet.

 

A csatorna szerelés menete


A lefolyóvezeték szerelése nem bonyolult feladat, de némi odafigyelést és alapvető szerszámokat igényel. Az alábbi lépések általános útmutatót nyújtanak a lefolyóvezeték szereléséhez:

 
1. Tervezés és előkészületek:
- Tervezés: Mérje fel, hogy hová kerülnek a csövek, kiállások és tervezze meg minden csatlakozást és elágazást. Figyelni kell arra, hogy minden berendezési tárgy (pl: mosdó, zuhanyzó, fürdőkád, mosógép, stb.) elférjen kényelmesen. Lehetőség szerint minél rövidebbek legyenek a lefolyószakaszok és minél kevesebb idommal legyen összerakva.

 
- Anyagok beszerzése: Szerezze be a szükséges anyagokat, mint például a PVC csövek, idomok, ragasztó, tömítések, stb. Az anyagokat érdemes szakboltban megvásárolni, mert a barkácsáruházakban jóval drágábbak.

 
2. Szükséges eszközök:
- Fűrész vagy csővágó
- Mérőszalag
- Jelölőeszköz (pl. filctoll, ceruza)
- PVC ragasztó 
- Védőkesztyű és szemvédő

3. Csövek vágása és előkészítése:
- Mérés:
 Mérj le a szükséges csőhosszakat.

- Vágás: Vágja el a csövet a megfelelő méretre. Használjon csővágót vagy fűrészt, és ügyeljen arra, hogy a vágás egyenes legyen.

-Sorjázás: Fontos, hogy távolítsa el a sorjákat és éles széleket a vágott végekről, hogy a csatlakozások simák legyenek. Ha a sorja nincs eltávolítva, akkor a későbbiekben problémát okozhat, mert felakadhat rá hajszál, wc papír és duguláshoz vezethet.

4. Csövek illesztése és ragasztása:

- Próbaillesztés: Helyezze össze a csöveket és idomokat szárazon, hogy biztosan illeszkedjenek, jók -e a levágott méretek.


-Tisztítás:
Használjon PVC tisztítószert a csövek és idomok végeinek megtisztításához, vagy ha az nincs, akkor jó a sima rongy is.
 

- Ragasztás:
Vigye fel PVC ragasztót a csővégekre és az idomok belsejébe. Gyorsan illessze össze a részeket, és tartsa őket szorosan néhány másodpercig, amíg a ragasztó megköt.

5. Csövek rögzítése, lejtés beállítása:
 
- Rögzítő bilincsek falon kívüli szerelésnél: Használjon csőbilincseket a csövek rögzítéséhez a falhoz vagy más szerkezethez. Ügyeljen arra, hogy a csövek stabilan legyenek rögzítve és megfelelő legyen a lejtés! Talajban és a betonra való szerelésnél is kiemelten kell figyelni az optimális lejtésre és rögzítésre! Ha elrontják a lejtést, akkor a későbiekben megbosszúlja magát ugyanis dugulásra hajlamos lesz a lefolyóvezeték.
 
6. Csatlakozások és ellenőrzés:

- Csatlakozások: Csatlakoztassa a lefolyócsöveket a fő szennyvízcsatornához. Használjon tömítéseket!
 

- Ellenőrzés:
Ellenőrizze le, hogy minden idom és cső megfelelően van -e összetolva. Egy slag segítségével könnyen leellenőrizheti a szerelést. Nyissa meg a vizet, és ellenőrizze a rendszer működését, tömörségét. Győződjön meg róla, hogy minden csatlakozás szoros és szivárgásmentes.


Fontos:
- Mindig viseljen védőkesztyűt és szemvédőt a munka során.
- Biztosítsa, hogy a munkaterület jól szellőző legyen, különösen, ha ragasztót és tisztítószereket használ.

 
Ha bármilyen bizonytalanság merül fel, vagy a munka bonyolultabbá válik, érdemes inkább szakembert hívni a lefolyóvezeték szereléséhez.

Külső csatorna szerelés
 

Külső csatorna fektetésnél figyelni kell a fagyhatár betartására! Ha túl magasan van a szennyvízcső megfagyhat benne a víz, vízgőz. Továbbá a túl magasan fektetett cső az autók súlya alatt összetörhet, rongálódhat. A nyomvonal mentén lehetőleg ne legyen tuja, egyébb fa ültetve, mert a gyökerük elnyomhatja a csövet, illetve bele is nőhet a vezetékbe. A külső szerelésnél mindenképpen be kell építeni 10-15 méterenként tisztító nyílásokat, melyeket T-idommal kell szerelni! A külső csatorna anyaga mindenféleképpen narancssárga KG cső legyen, mert az ellenálóbb, mint a hagyományos szürke színű pvc cső.

Lefolyócső méretek

Ezek a méretek családiházakra, lakásokra vonatkoznak és optimális körülményekre. Az optimális körülmények a tervezőn, vízvezetékszerelőn és önökön is múlik!

A lefolyócsövek méretei változóak lehetnek attól függően, hogy milyen típusú vízelvezetési rendszerről van szó (például szennyvíz, esővíz, mosogató, mosdó, stb.), és hogy milyen anyagból készülnek a csövek (például PVC, fém, stb.). Az alábbiakban néhány általánosan használt méret található:

Lefolyócső méretek házon, lakáson belül

-mosdó: 32-es pvc cső
-bidé: 32-es pvc cső
-piszuár: 50-es pvc cső
-zuhanyzó: 50-es pvc cső
-fürdőkád: 50-es pvc cső
-mosogató: 50-es pvc cső az optimális, a 40-es cső kényszermegoldás, ha van rá mód, akkor kerülni kell!


Külső lefolyócső méretek

-külső alapvezeték: 110-es KG cső
125-ös KG cső

-tisztítónyílás: 110-es KG cső

Fontos, hogy a pontos méretet mindig a helyi szabályozásoknak és az adott alkalmazás követelményeinek megfelelően válasszuk ki. A lefolyócsövek méretének meghatározásakor figyelembe kell venni a vízáramlás sebességét, a csövek hosszát, valamint az esetleges elzáródások és szennyvízvisszaáramlás elkerülését. Ha bizonytalan vagy, érdemes szakemberrel konzultálni a megfelelő méretek kiválasztásához.

Ha lejjebb görgetnek, akkor a képeken és csőkamerás felvételen rosszúl kivitelezett lefolyóvezetékek láthatóak. Kattintson a képekre!

Pvc lefolyócső
Pvc lefolyócső

A leggyakoribb lefolyócső anyagok

Műanyag:


PVC(polivinil-klorid):
Ez a leggyakoribb és legolcsóbb anyag a lefolyóvezetékekhez. Könnyű, tartós és ellenálló a vegyszerekkel szemben. A PVC lefolyóvezetékek szürke, narancssárga vagy fehér színűek lehetnek.

 

ABS (akrilonitril-butadién-sztirol):

Az ABS lefolyóvezetékek keményebbek és tartósabbak, mint a PVC lefolyóvezetékek. Ellenállnak a magas hőmérsékletnek és a forró víznek is.

CPVC (klórozott polivinil-klorid):

A CPVC lefolyóvezetékek a legmagasabb hőmérsékletet és nyomást is képesek elviselni. Ellenállnak a forró víznek, a gőznek és a maró vegyszereknek is.

Fém


Réz:
 A réz lefolyóvezetékek tartósak, ellenállóak a korrózióval szemben, és esztétikus megjelenésűek. Gyakran használják őket látható helyeken, fürdőszobákban (mosdó szifon). A réz lefolyóvezetékek drágábbak, mint a műanyag lefolyóvezetékek.

Öntöttvas:

Az öntöttvas lefolyóvezetékek nagyon tartósak és ellenállóak a korrózióval szemben. Gyakran megtalálhatóak régi épületekben és régi ipari létesítményekben.  Az öntöttvas lefolyóvezetékek nehezek és nehezen szerelhetők.

Acél:

Az acél lefolyóvezetékek rendkívül tartósak és ellenállóak a nyomással szemben. Gyakran használják ipari egységekben és nagykereskedelmi épületekben. Az acél lefolyóvezetékek korrodálhatnak, ha nedvességnek vannak kitéve.

A lefolyóvezeték anyagának kiválasztásakor figyelembe kell venni az alábbiakat:

A használat célja:

-A lefolyóvezetéket háztartási vagy ipari célra fogják használni?

A költségvetés:

-Mennyit hajlandó költeni a lefolyóvezetékekre?

A tartósság: 

-Mennyire tartósnak kell lennie a lefolyóvezetéknek?

A korrózióállóság: 

-A lefolyóvezetéknek ellenállónak kell lennie a korrózióval szemben?

A megjelenés: 

-Fontos-e a lefolyóvezeték esztétikus megjelenése?

Családi és társasházaknál bőven elég a hagyományos pvc cső. Ipari létesítményeknél viszont nem mindegy, hogy milyen anyagot választanak a kivitelezés során.


Az eternit csövekről nem írok, mert már régóta be van tiltva a gyártásuk az egészségkárosító hatásuk miatt (azbeszt).  Magyarországon 1984-ben állt le a az eternit csövek gyártása.


Ha nem biztos benne, hogy melyik anyag a megfelelő az Ön számára, forduljon szakemberhez.