Lefolyócső méretek, csatornaszerelés

2022.10.01

Csatorna szerelés

A dugulások kialakulását nagyban befolyásolja a lefolyóvezeték helyes kiépítése mind épületen belül és kívül egyaránt. Ha helytelenül van szerelve lefolyóvezetékünk, akkor hajlamos lesz sűrűn eldugulni, ami elég kellemetlen és költséges a folytonos tisztítása.

 

 Mire kell figyelni lefolyószerelésnél?


 Először is a helyes méretválasztásra kell nagyon odafigyelni. Más a mérete egy mosdó kiállásnak és más a mérete egy mosogató kiállásnak. Továbbá fontos a helyes lejtési szög beállítása. Ha kevés a lejtés akkor a víz nem tudja magával vinni a hordalékokat és megülepedik. Ha túl sok a lejtés akkor a víz átrohan a csatornán és szintén nem viszi magával a hordalékot, ami ugyancsak megülepszik és dugulást okoz. Szabvány szerint a helyes lejtési szög 4 ezrelék.

Fontos továbbá, hogy csak annyi idom legyen beépítve a rendszerbe, ami feltétlenül szükséges. Magyarországon sajnos divat az idomok halmozása pvc szerelésnél. Sokszor tapasztalom azt, hogy  közvetlenül egymásba dugnak két 90°-os idomot. A pancser szerelő nem gondol a jövőre, hogy egyszer takarítani is kell a csatornavezetéket.


A túl sok idom beépítése később bosszúlja meg magát, amikor tisztítani kell az adott lefolyószakaszt, mert a közvetlenül egymásba dugott 90°-os könyököknél beszakadhat a spirál, sérülhet a pvc. Gondolom azt nem kell ecsetelnem, hogy a lefolyócső sérülése, vagy a spirál beszakadás mivel jár. (A sok évnyi tapasztalatnak köszönhetően meg van a technikám az ilyen lefolyóvezetékek tisztítására.)

A 90°-os idomot vízszintes szerelésnél nyugodtan ki lehet váltani két 45°-os idommal ezzel lágyabbá tudjuk tenni az irányváltásokat. Csatorna fektetésnél fontos a szintezett és megfelelően tömörített talaj, ha ez nincs meg, akkor megsüllyedhet a cső ami későbbiekben duguláshoz vezet.

 

Külső csatorna szerelés
 

Külső csatorna fektetésnél figyelni kell a fagyhatár betartására! Ha túl magasan van a szennyvízcső megfagyhat benne a víz, vízgőz. Továbbá a túl magasan fektetett cső az autók súlya alatt összetörhet, rongálódhat. A nyomvonal mentén lehetőleg ne legyen tuja, egyébb fa ültetve, mert a gyökerük elnyomhatja a csövet, illetve bele is nőhet a vezetékbe. A külső szerelésnél mindenképpen be kell építeni 10-15 méterenként tisztító nyílásokat, melyeket T-idommal kell szerelni! A külső csatorna anyaga mindenféleképpen narancssárga KG cső legyen, mert az ellenálóbb, mint a hagyományos szürke színű pvc cső.

Lefolyócső méretek

Ezek a méretek családiházakra, lakásokra vonatkoznak és optimális körülményekre. Az optimális körülmények a tervezőn, vízvezetékszerelőn és önökön is múlik!

Lefolyócső méretek házon, lakáson belül

-mosdó: 32-es pvc cső
-bidé: 32-es pvc cső
-piszuár: 50-es pvc cső
-zuhanyzó: 50-es pvc cső
-fürdőkád: 50-es pvc cső
-mosogató: 50-es pvc cső optimális, 40-es csövet a pancserok építik be


Külső lefolyócső méretek

-külső alapvezeték: 110-es KG cső
125-ös KG cső

-tisztítónyílás: 110-es KG cső


Az alábbi képeken és csőkamerás felvételen rosszúl kivitelezett lefolyóvezetékek láthatóak. Kattintson a képekre!