Amikor már a duguláselhárítógép sem segít

2019.07.14

Összeroppant, betört lefolyóvezeték

Vannak olyan helyzetek amikor összeroppan, betörik a szennyvízcső, vagy már olyan mértékű gyökérbenövés keletkezik a lefolyóvezetékben, hogy azt már se spirálozós duguláselhárítógéppel, se pedig womás technológivál nem lehet megoldani. Ilyenkor be kell határolni a probléma helyét kamerával, ha nem megoldható, akkor spirállal a méterek alapján sok esetben ki lehet következtetni a problémás csőszakasz helyzetét. Szerencsés helyzetben, ha az udvaron van a gond akkor ott ki kell ásni a sérült szakaszt és cserélni azt. Épületen kívűl könnyebb dolgozni, mert van hely nagyobb munkagödör ásásához. Épületen belül már más a helyzet, mert burkolatot, betont, falat kell bontani és ott már a munkaterület is eléggé be van határolva. Nagyon ritka, hogy bontani kell, de sajnos előfordul. Általában régi, öreg eternit csöveknél szokott előfordulni. Viszont találkoztam nemegyszer betört pvc csővel is, pl: alig van föld a csövön és ráálnak kocsival, ezáltal összeroppantva azt. Az alábbi képeken pont egy ilyen eset látható.

Ebben az esetben nem tudták mélyebben vinni a pvc lefolyó csövet, mert nagyon hosszú volt az aknáig vezető út és kellett a megfelelő lejtés. Ami hiba az az, hogy épületen kívűl már a narancssárga színű pvc csövet kellett volna lefektetni, mert az jobban terhelhető. További hiba, hogy tisztító nyílásnak egy 110/50-es ágat építettek be, azt is kifele forgatva, kiidomozva (harmadik képen látható). Kicseréltem a hibás szakaszt, a tisztító nyílást pedig megoldottam szakszerűen 110/110-es T-é idommal (1-2 kép). Tisztítónyílásnál fontos, hogy T-é idom legyen beépítve, nem pedig ág. A T-é idomnél két irányban tisztítható a lefolyóvezeték, ág beépítésénél csak egy irányba, az is kényelmetlenűl.

Gyökérbenövés

Gyökérbenövés kialakulhat a lefolyóvezetékek hibás, elöregedett illesztéseinél, vagy pedig a csövön lévő sérülések, repedések miatt. Amint a növényzet gyökere megérzi a szivárgó vizet, nedvességet, elkezd arrafelé terjeszkedni, majd behatol a csőbe és dugulást, elzáródást okoz. Enyhébb gyökérbenövést géppel el lehet távolítani, de csak ideiglenes megoldás. A gép a csöben lévő gyökeret kiszedi, elvágja, de a cső körűl lévő gyökér kívülről ott marad és csak idő kérdése, hogy mikor nő vissza. Növényzettől függ, hogy milyen gyors a visszanövés, lehet 1-2év, de lehet pár hónap. Ha kemény a benövés és a gép nem bír vele, akkor mindenféle képp ki kell cserélni az érintett csőszakaszt. Hosszútávon gondolkozva mindkét esetben javasolt a lefolyó cső feltárása, kicserélése! Általában a külső vezeték érintett, de épületen belül is találkoztam gyökérzettel. Az alábbi képeken látható házon belül, a wc alá benött gyökérzet.