Mosdó dugulás

2020.03.14

Mosdó dugulás megszüntetése

Mosdónkat nap mint nap többször is használjuk tisztálkodásra. Kezet mosunk, borotválkozunk, fogat mosunk, a nők mosdónál sminkelnek, stb. Egyszóval elég sok terhelésnek van kitéve a lefolyó, aminek előbb-utóbb dugulás lesz az eredménye.

Szerencsésebb helyzetben csak a szifon dugul el, de ha nincs szerencsénk akkor mélyebben, a falban, betonban alakul ki a dugulás. Ha csak a szifon záródik el, akkor azt mi magunk is meg tudjuk oldani a szifon szétszerelésével. Mosdószifonból kétféle van, az egyik típus a búraszifon, a másik pedig a csőszifon. Amennyiben eldugul a mosdónk, akkor célszerű először szétszedni, kitakarítani a szifont még mielőtt szakemberhez fordulnánk.

Ha esetleg nem merik, vagy nem tudják szétszedni a szifont, mert pl: fémből van és el vannak vízkövesedve a hollandik, akkor lehet próbálkozni lefolyótisztító géllel, vagy pedig wc pumpával. Ami nagyon fontos, hogy a lefolyótisztító granulátumokat kerüljük el, mert bele tudnak kötni a szifonba, csőbe és csak nagyobb lesz a baj. Wc pumpa használatakor ügyeljünk arra, hogy a túlfolyó nyílást dugaszoljuk le egy rongyal.

Ha, viszont nem a szifonban van a probléma, akkor szakember segítségére lesz szükség. Az elszántabb emberek szoktak próbálkozni barkácsáruházban kapható csőgörénnyel. Ezt azért nem javaslom, mert sokan vagy megsértik a csövet (megrepesztik, kilukasztják), vagy pedig beleszakítják a görényt a szennyvízcsőbe.

Az se mindegy, hogy milyen átmérőjű spirállal esik neki az ember a lefolyóvezetéknek, mert ezek a mosdó ágvezetékek 32-es csővel vannak kiépítve. A tisztításukhoz 8-as, vagy pedig maximum 10-es spirál javasolt, e méretek feletti spirálok már kárt tehetnek a csőben. Személyszerint egy Milwakee akkumulátoros lefolyótisztító készüléket használok 8-as spirállal, amit direkt erre a célra fejlesztettek ki. Az alábbi képeken látható a készülék, a videón pedig egy csőszifon szétszerelése, tisztítása.

Milwaukee m12 lefolyótisztító
Milwaukee m12 lefolyótisztító
Milwaukee m12 lefolyótisztító munkában
Milwaukee m12 lefolyótisztító munkában
Mosdószifon szétszerelése