Milwaukee akkumulátoros duguláselhárító, lefolyótisztító gépek

2020.10.25

Milwaukee lefolyótisztitás

Az utóbbi egy évben több esetben előfordult, hogy az előzőleg használt gépem tisztító spiráljai hamar elfáradtak a csatlakozásoknál,  egyszerűen elszakadtak, eltörtek (igen kis terhelés esetén is) közvetlenül a csatlakozás után.

 Ennek az lett a következménye, hogy a spirál a csőben maradt. Szerencsére csak egy esetben kellett bontás a beszakadt spirál eltávolításához. A gyártó nem emelte a spirál árát, hanem rontott a minőségen és még ráadásul rövidebbre is vette a spirál darabok méretét. 

Azért, hogy többé ne fordulhasson elő a nem kívánt baleset, egy másik márkát, technológiát választottam duguláselháritáshoz, lefolyótisztitáshoz. Ez a márka a Milwaukee. A Milwaukee egy amerikai cég amely jól átgondolt és ár-érték arányban kiváló akkumulátoros, vezetékes gépeket, munkaruhákat és kéziszerszámokat stb. gyárt.

Volt már korábban is gépem, szerszámom a Milwaukee-tól, például a legelső egy 12 voltos kompakt akkumulátoros lefolyótisztító készülék 8mm-es spirálal, melyet a mai napig nagy megelégedéssel használok. Ezeknél a gépeknél kicsi a spirál beszakadás esélye, teljesen biztonságos a használatuk. Persze aki ész nélkül, nem megfelelő módon használja a készüléket és tartozékait az kárt tud tenni a csövekben és a duguláselhárító spirálban.

 Az én Milwaukee gépeim 32-es mérettől 110 mm-es méretig alkalmasak lefolyótisztításra, duguláselhárításra. A gyártónak vannak nagyobb gépeik is szintén akkumulátorról működő, amivel lehet nagyobb csőátmérőt tisztítani 22-es és 32 mm-es spirálokkal, tisztítófejekkel.

Nagy előnyük a gépeknek, hogy akkumulátorról működnek, nem kell hosszabítózni, áramforrást keresgélni. Az sem hátrány, hogy nem kell tartani az áramütés lehetőségétől, mely előidézhet például a földelés hiánya. Előző gépemnél sokszor előfordult a szálszakadás az elektromos vezetékében amit nem győztem javítgatni. Maga a Milwaukee gépeim  különösebb karbantartást nem igényelnek, nem kell zsírozgatni, babusgatni őket. 

Milwaukee lefolyótisztító acélkábelek, spirálok, csatorna tisztító fejek

A Milwaukee duguláselhárító készülékekhez gyártott lefolyó tisztító spirálok kiváló minőségűek. Már az is sokat mond, hogy a gyártó egy év garanciát vállal rájuk. 

Az én gépeimhez használt spirálok 7,5m, 10,5m és 15m hosszúságúak. Átmérőre 6, 8, 10, 13, 16mm-es kivitelben készülnek. Továbbá merevségben is van különbség a spirálok között, ez attól függ, hogy melyik (Fs vagy Pf) géphez gyártják. A gyártó többi duguláselhárító készülékeihez is különfèle átmérőjű és hosszúságú spirálok, tisztítófejek vannak forgalomba.

A spirálok egy olyan bevonattal rendelkeznek, amely késlelteti a rozsdásodást. A spirál közepén egy "mag" fut végig, ami biztosítja erős igénybevétel esetén a tartósságot, gátolja a megcsavarodást. A spirálok karbantartása, tisztítása, fertőtlenítése egyszerű, bonyodalmaktól mentes.
 
A spirálokhoz gyártott tisztító fejek is minőségiek és jól átgondolt termékek. Csatorna tisztító fejekből is széles a választék. Minden cső átmérőhöz vannak speciális fejek, amelyek könnyedén és gyorsan csatlakoztathatóak a spirálok végeihez. Jól bírják a strapát, terhelhetőséget és magas hatásfokkal tisztítják a csövek belsejét. Meglehet vásárolni szettben, illetve darabonként is a tisztító fejeket.

Milwaukee M12BDC8-202C (Drain Snake)

Ez a lefolyótisztító volt a legelső Milwaukee termék amit használtam. 32-es lefolyócsövek duguláselhárításához használom, például mosdó, bidé. 12 voltos akkumulátorról működik, ez az ipar legkompaktabb duguláselhárító készüléke. 

Fordulatszáma maximum 500/perc, súlya 4,8 kg. A spirál hossza 7,5 méter, átmérője 8mm. A géphez 6mm-es acélkábel is alkalmazható. Tisztítása, fertőtlenítése pofon egyszerű, jól kitalált, könnyen szétszedhető. Igazából magát a spirált és annak dobját kell időközönként takarítani. Tisztításon kívűl más karbantartást nem igényel a termék. Az M18-as FDCPF10-es gépnek a 8mm×10m-es spirálja is belemegy a készülékbe, így hosszabbá tehetjük a munkatávot.

Mosdó duguláselhárítása
Mosdó duguláselhárítása

Milwaukee M18 FDCPF10-201C akkumulátoros lefolyócső tisztító

Ez a készülék már 18v-os akkumulátorról üzemel. A motor szénkefe nélküli, fordulatszáma maximum 600/perc, a gép súlya 6,9 kg, 8-as és 10-es spirálokat tud befogni.

A 10-es spirálon cserélhetőek a tisztító fejek, 5db-os készlet jár hozzá. A 10-es spirál hossza 10,5 méter, melynek közepében egy műanyag mag található a tartósság végett. A spirál a mag ellenére lágyabb típusú, hajlékonyabb. 

Ezt a készüléket 40-es, 50-es és 63-as  pvc csöveknél szoktam alkalmazni, főleg olyan esetekben, amikor sok az irányváltás a lefolyórendszerben. A gép nagy előnye, hogy a spirált automatikusan kitolja magából és vissza is húzza a zárt dobba, ezért nem jár szennyeződéssel a lefolyótisztítási munka. Továbbá az automatikus kábeladagolás miatt jelentősen csökken a munkaidő, akár pillanatok alatt meg lehet oldani egy enyhébb konyhai dugulást. A tisztítás és karbantartás itt is egyszerű.

Mosogató duguláselhárítása
Mosogató duguláselhárítása

Milwaukee M18FFSDC13-0 (Drum System)

Szintén 18v-os, szénkefe nélküli készülékről beszélünk, percenkénti 250-es fordulatszámmal. Súlya 13,4 kg, hatótávolsága 30 méter. Ehhez a géphez 8-as, 10-es, 13-as és 16-os spirált is lehet használni. A spirálok itt már merevebbek, de még mindíg kellően hajlékonyak. 

10-es, 13-as és 16-os spirál esetén 15 métert kapunk a gyártótól, 8-as acélkábel esetén viszont 23 métert. Az acélkábelek dobokban vannak, a dobok könnyen cserélhetőek a készüléken. Amennyiben nem elég a dobban lévő 15m az adott szakasz kitisztításához, akkor könnyedén  hozzá kapcsolhatunk egy második dobot az előzőhöz, és így már összesen 30m-es szakaszt tudunk tisztítani. 

Ezt a készüléket 40-es, 50-es, 110-es csövek duguláselhárításához, tisztításához használom különböző spirál átmérőkkel és tisztítófejekkel. Nagy előny, hogy a gépet ketté lehet szedni, így kényelmesebb a cipekedés. A spirálok és a dob takarítása, fertőtlenítése ennél a gépnél a legegyszerűbb.